Neurogenètica i Medicina Molecular
Programa de recerca
Caps de grup
On som
Hospital Sant Joan de Déu Barcelona
Webs relacionades
El nostre grup és part del Centre de Ciències Genòmiques en Medicina (GenomicScientia) de l'Institut de Recerca SJD i investiguem en malalties rares neurogenètiques que afecten el desenvolupament i funcionament de sistema nerviós central i perifèric. L'aproximació inclou l'anàlisi genètica i genòmica en mostres de pacients, i biologia experimental per a l'estudi de la fisiopatologia i terapèutica en fibroblasts de pacients, i en models cel·lulars i animals de malaltia.
Formem part del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares, CIBERER, dins el Programa d'Investigació de Medicina Pediàtrica i del Desenvolupament. Des de l'any 2017 l'equip pertany al grup consolidat de recerca AGAUR de Medicina de Precisió de les Malalties Genètiques i Rares (Generalitat de Catalunya, referència 2021-SGR-01610, coordinat pel Dr. Francesc Palau).
En el context de GenomicScientia, oferim el "Programa de Diagnòstic i Teràpies Translacionals (PDTT)" que té com a objectiu principal estudiar variants genètiques de significat incert trobades en els estudis genòmics de pacients pediàtrics, i que per si soles no permeten aconseguir el diagnòstic. Aquests estudis permetran obtenir el diagnòstic en la majoria dels pacients. Actualment, en el PDTT es diferencien dues unitats amb finalitats diferents: la Unitat de Diagnòstic de Precisió, i la Unitat de Teràpies Personalitzades.
Línies de recerca
- Medicina de precisió entre el fenotip i el genotip en malalties neurogenètiques.
- Gens i fenotips de síndromes parkinsonians.
- Genètica, neurobiologia, fisiopatologia i terapèutica de l’axonopatía associada a la malaltia de Charcot-Marie-Tooth i a la malaltia de Parkinson.
- Biologia fonamental d’ANKK1 i fisiopatologia de les addiccions.
- La connexió entre malalties rares i malalties comunes: la disfunció de l'homeòstasi del coure i la mitocòndria com a model en malaltia de Menkes, malaltia de Wilson i malaltia de Parkinson.
- Genètica, fisiopatologia i terapèutica en trastorns del neurodesenvolupament.
Objectius científics
- Programa de Diagnòstic Translacional: recerca de nous gens i anàlisi de variants en fibroblasts de pacients sense diagnòstic etiològic.
- Genòmica de síndromes parkinsonians: identificació de nous marcadors genètics i la seva relació amb el fenotip.
- Determinar la funció dels llocs de contacte de membranes entre orgànuls en la fisiopatologia de les malalties neurogenètiques.
- Desxifrar la funció de la proteïna de les addiccions ANKK1 (Ankyrin repeat and kinase domain containing 1), la seva relació amb el sistema dopaminèrgic i identificació de endofenotips clínics.
- Conèixer la relació del Cu2+ i el mitocondri en malalties del metabolisme del coure.
- Cribratge farmacològic i desenvolupament d'aproximacions terapèutiques en el model murí Gdap1 -/- de la neuropatia Charcot-Marie-Tooth.
- Generació i implementació d'eines per al fenotipat de precisió, anàlisi genètica i cribratge farmacològic de malalties que afecten el desenvolupament cerebral, intel·lectual i conductual en la infància.
Àmbit/Camp d'especialització
El nostre interès és el cervell en desenvolupament i la seva projecció en la medicina de precisió pediàtrica i en el desenvolupament biològic de les persones. El grup realitza una investigació translacional en innovació diagnòstica i terapèutica de trastorns genètics neurològics i síndromes genètiques del desenvolupament.
Tenim un interès específic en malalties rares, amb un programa translacional sobre malalties no-diagnosticades i pacients sense diagnòstic basat en la genòmica funcional. Formem part del "Centre Daniel Bravo de Diagnòstic i Recerca en Malalties Minoritàries" de l'Hospital Sant Joan de Déu i integrem la investigació del grup en l'àmbit clínic amb la participació de biòlegs, genetistes, bioinformàtics, pediatres i genetistes clínics.
Des de l'any 2018 hem establert el Programa de Diagnòstic i Teràpia Translacional que comprèn el fenotipat de precisió, l'anàlisi genètica i genòmica, i l'estudi biològic molecular i cel·lular de l'impacte de les variants genètiques i nous gens en la malaltia. A més, al laboratori utilitzem fibroblasts de pacients i models cel·lulars i animals per a estudis fisiopatològics orientats al coneixement de la causa primària de les malalties, la identificació de biomarcadors d'ús clínic i dianes moleculars, i el desenvolupament de procediments terapèutics.
Membres del grup
-
Jefe de Grupo Senior
-
Jefe de Grupo Senior
-
Técnico
-
Ayudante de investigación
-
Técnico
-
Investigador post-doc
-
Investigador post-doc
-
Investigador
-
Investigador
-
Ayudante de investigación
-
Investigador post-doc
-
Investigador post-doc
-
Investigador post-doc
-
Ayudante de investigación
-
Investigador post-doc
-
Investigador pre-doc
-
Ayudante de investigación
-
Ayudante de investigación
-
Ayudante de investigación
-
Técnico
-
Ayudante de investigación
-
Técnico
-
Ayudante de investigación
-
Maria Porras Lancho
Técnico
-
Ayudante de investigación
-
Ayudante de investigación
Últimes publicacions
- Amato ME, Balsells S, Martorell-Sampol L, Alcalá-San Martin A, Ansell K, Børresen ML, Johnson H, Korff C, Garcia-Tarodo S, Lefranc J, Denommé-Pichon AS, Sarrazin E, Szabo NZ, Saraiva JM, Wicher D, Goverde A, Bindels-de Heus KGCB, Barakat TS and Ortigoza-Escobar JD Developmental and epileptic encephalopathy 56 due to YWHAG variants: 12 new cases and review of the literature EUROPEAN JOURNAL OF PAEDIATRIC NEUROLOGY . 53: 63-72.
- Theron A, Alonso-Saladrigues A, Dapena JL, López-Duarte M, Diaz de Heredia C, Verdú-Amorós J, Sarrate E, Esperanza-Cebollada E, Cuatrecasas E, Andreu S, Conde N, Sanchez-Sierra N, Isola I, Camós-Guijosa M, Torrebadell-Burriel M, Rives-Solà S and Català-Temprano A Secondary haematological dysplasia after CAR-T-cell therapy for acute lymphoblastic leukaemia in children BRITISH JOURNAL OF HAEMATOLOGY . : .
- Neeman B, Sudhakar S, Biswas A, Rosenblum J, Sidpra J, D'Arco F, Löbel U, Gómez-Chiari M, Serrano M, Bolasell M, Reddy K, Ben-Sira L, Zakzouk R, Al-Hashem A, Mirsky DM, Patel R, Radhakrishnan R, Shekdar K, Whitehead MT and Mankad K Sotos Syndrome: Deep Neuroimaging Phenotyping Reveals a High Prevalence of Malformations of Cortical Development. AMERICAN JOURNAL OF NEURORADIOLOGY . 45(10): 1570-1577.
Projectes
- Nom del projecte:
- Contratos predoctorales de formación en investigación en salud. Beneficiari: Roberta Repossi
- Investigador/a principal
- Janet Hoenicka
- Entitat/es finançadora/es:
- Instituto de Salud Carlos III (ISCIII)
- Codi
- FI23/00064
- Data de inici-fi:
- 2024 - 2027
- Nom del projecte:
- Identificació no invasiva i precoç mitjançant espectroscòpia Raman del retinoblastoma
- Investigador/a principal
- Mónica Roldan Molina, Maria Suñol Capella
- Entitat/es finançadora/es:
- Fundació La Nineta dels Ulls
- Codi
- PFNR0202
- Data de inici-fi:
- 2024 - 2024
- Nom del projecte:
- BETTER_Better rEal-world healTh-daTa distributEd analytics Research platform
- Investigador/a principal
- Francesc Palau Martínez
- Entitat/es finançadora/es:
- European Commission, Fundació Privada per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu - FSJD, Palau Martínez, Francesc
- Codi
- 101136262
- Data de inici-fi:
- 2023 - 2027
Tesis
-
Rare coding variants in neonatal arterial ischemic stroke
- Organisme
- UNIVERSIDAD DE BARCELONA
-
Fisiopatología de modelos murinos de a-sinucleína y enfermedad de Parkinson Fisiopatología de modelos murinos de a-sinucleína y enfermedad de Parkinson
- Autor
- Juárez Escoto, Elena
- Organisme
- UNIVERSIDAD DE BARCELONA
-
Fisiopatología mitocondrial en la neuropatía de Charcot-Marie-Tooth asociada al gen GDAP1
- Autor
- Civera Tregon, Azahara
- Organisme
- UNIVERSIDAD CATÓLICA SANTA TERESA DE JESÚS DE ÁVILA
Notícies
-
Sant Joan de Déu celebra la primera jornada Únicas SJD Talks, centrada en el coneixement de les malalties minoritàries
El passat 22 d'abril es va celebrar la primera edició de "Únicas SJD Talks" en col·laboració amb la Fundació "la Caixa" i va comptar amb l'assistència de més de 200 persones. L'esdeveniment va tenir lloc al Museu de la Ciència CosmoCaixa i es va centrar a poder donar visibilitat a les malalties minoritàries neurològiques.
-
Noves eines de fotònica i intel·ligència artificial per al diagnòstic de malalties oculars, cardiovasculars i neurodegeneratives
L'Institut de Recerca Sant Joan de Déu participa en un consorci internacional d'universitats, hospitals i empreses, liderat pel Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la UPC, està desenvolupant noves tecnologies basades en llum i intel·ligència artificial per millorar el diagnòstic de diverses malalties.
-
Caracterització de les vesícules extracel·lulars en fibroblasts de Distròfia Muscular relacionada amb el Col·lagen VI
Un equip liderat pel grup d'Investigació aplicada en malalties neuromusculars de l'IRSJD · Hospital Sant Joan de Déu ha aconseguit importants avenços en la comprensió de la patogènesi de la Distròfia Muscular relacionada amb Col·lagen VI, mitjançant la caracterització de les vesícules extracel·lulars i la seva relació amb la mobilitat cel·lular.
Activitats
-
NanoRare Diseases Day 2023
Auditori J. Plaza (Hospital Sant Joan de Déu) i Online
-
Defensa tesi doctoral: Jonathan Olival Tremaria
Presencial i Online
-
Nit Europea de la Recerca 2022
Presencial