Del al

Noche Europea de la Investigación 2023

Presencial · Distintas localizaciones de Barcelona

La Noche Europea de la Investigación es un evento público dedicado a la divulgación de la ciencia. Su objetivo es acercar la investigación, la innovación y sus protagonistas al público de todas las edades de forma llana y divertida.

Este evento se celebra cada año en más de 300 ciudades de 30 países de Europa al mismo tiempo. En la edición anterior se realizaron más de 200 actividades en territorio catalán que incluyen charlas, talleres, experimentos, espectáculos y juegos.

Actividades en directo

Martes 26 de septiembre a les 19h · Biblioteca Gabriel García Márquez 

Charla | L'herència més enllà dels gens

  • A cargo del Dr. Josep Jiménez Chillarón, Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Universitat de Barcelona.

Tradicionalment, l'herència de determinats trets, el que anomenem fenotip, ve determinat pel nostre genoma. Dades recents d'un laboratori de la Universitat de Barcelona-Institut de Recerca Sant Joan de Déu, demostren que les malalties metabòliques complexes (obesitat, diabetis) tenen un patró d'heretabilitat que no es pot explicar per mecanismes genètics. Mecanismes epigenètics ("més enllà dels gens") poden jugar un factor clau en l'heretabilitat d'alguns fenotips. El reconeixement d'aquest tipus d'herència pot tenir implicacions sobre el nostre enteniment dels mecanismes involucrats en l'evolució: l'ambient pot produir canvis a l'epigenoma que, a la vegada, es poden heretar. Aquest tipus de processos han despertat cert grau de "neo-Lamarckisme" a la comunitat científica. En vint minuts descobriràs l'herència genètica i epigenètica, com es relaciona amb l'obesitat, i tot amb una pinzellada sobre Darwin i Lamarck. Finalment, els ponents et regalaran un còmic, que tot just acaben de preparar, parlant de tot això!

Charla en catalán.

Inscripción a la charla

Viernes 29 de septiembre a les 18h · Biblioteca Gabriel García Márquez 

Taller | Nuestro cuerpo tiene chispa... ¿Te echas una partida?

  • A cargo de la Dra. Mónica Rojas Martínez - Institut de Recerca Sant Joan de Déu - CREB UPC

Esta actividad consiste en realizar un taller con una explicación simplificada de los mecanismos que utiliza el sistema neuromuscular para comunicarse con los músculos y darnos movimiento. Posteriormente se hará una demostración donde el participante puede colocarse un sistema HMI (Human- Machine Interface) que mediante la captación de biopotenciales con electrodos superficiales, amplifica e interpreta la señal obtenida para controlar una "máquina", en este caso, un videojuego.

Inscripciones al taller

Viernes 29 de septiembre 18h · Auditori Barradas

Microcharla | Empremtes de la lactància en el cervell

  • A cargo del Dr. Christian Stephan-Otto - Institut de Recerca Sant Joan de Déu.

La lactància materna és un factor protector de la salut immediata i futura. En un estudi recent, el nostre grup va explorar l'efecte de la lactància en el cervell als 10 anys d'edat. Sorprenentment, vam identificar que a major durada de la lactància, observàvem un major volum en una regió cerebral associada a la cognició i les emocions. Aquesta xerrada exemplifica com podem aprofitar grans bases de dades obertes per a comprovar hipòtesis científiques amb impacte en la societat.

Microcharla | En què pensen els nadons?

  • A cargo de la Dra. Laia Marcet - Institut de Recerca Sant Joan de Déu - Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona.

Quan ens imaginem un nadó nounat segurament pensem en una cosa petita que només fa que menjar i dormir. A simple vista, sembla que no estan gaire preparats pel món que els espera fora de la panxa de la mare. Amb el pas del temps veiem com ràpidament van creixent i comencen a interaccionar amb el seu entorn. Però molt abans que aquests canvis siguin fàcilment observables, hi ha moltes altres coses que estan passant dins del seu cap. Sabíeu que quan neixen ja són capaços de reconèixer la veu de la seva mare? I també saben quina és la llengua en la qual parla! Però com podem saber en què pensen els nadons? En aquesta microxerrada parlarem sobre les tècniques que es fan servir en la recerca en infants i quins són alguns dels descobriments que han permès.

Charlas en catalán.

Inscripciones a las microcharlas

Viernes 29 de septiembre 19h · Paranimf de la Universitat de Barcelona

NeuroConcert · El cervell en moviment

De quina manera el cervell es sincronitza amb el seu entorn? La resposta del sistema nerviós als estímuls externs es produeix per una sèrie de codis específics que endrecen i donen sentit a tot allò que ens envolta. L'experiència musical no és una excepció, i la recerca en neurociències intenta donar resposta a com la música modula l'activitat cerebral. Amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers' Night) la Universitat de Barcelona (UB) i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) han decidit compartir expertesa i organitzar un NeuroConcert, una activitat que combina la música en directe, les neurociències i les explicacions de persones expertes en música, per tal de donar a conèixer els efectes que pot tenir la música en els oients. Activitat organitzada per la Universitat de Barcelona, la UB Divulga, l'ESMUC i el BrainLab.

La actividad contará con la participación de los Dres. Carles Escera, Jordi Costa y Raquel Aparicio.

Inscripción

¿Quieres compartir esta noticia?